Chippirones (baby squids)

Bakom den här oansenliga dörren döljer sig en av regionens bästa restauranger, enligt kommentarer på Tripadvisor. I det lilla huset mittemot, om man kikar in genom den öppna dörren, ser man ett stort grillgaller med en bädd av glödande kol under. Där grillas all mat av en varm och svettig kvinna som sedan bär över den till restaurangen genom samma dörr som gästerna går in och ut genom.

Vi hade aldrig hittat dit om vi inte hade åkt dit tillsammans med en vän som kände till restaurangen sedan tidigare. Den ligger i en liten by, eller en samling hus kanske är en  bättre beskrivning, knappt en kilometer utanför den lilla staden Valdalba, gömd i ett lapptäcke av fält med mandelträd, olivträd och apelsinträd på vidsträckt slätt 10-15 km från kusten.

Vi hade bokat bord klockan 15 och var lite hungriga och öppnade förväntansfullt dörren. men möttes av en stressad kypare som sa att det var alldeles fullt överallt och tyvärr inte kunde ordna någon plats åt oss och bad oss att vänta en stund, för ingen var i närheten av att beställa dessert ännu. Det var soligt ute, och vi köpte var sin öl och satte oss i lä runt hörnet och efter en dryg halvtimme fick vi äntligen ett bord.
Ljudnivån i matsalen var otroligt hög, spanjorer är kända för att prata högt och alla på en gång, experter på att prata och lyssna på samma gång, förmodar jag. Vår spanska vän, Cuca, lyckades uppfatta vad kyparen sa, böjd över hennes öra. Han gjorde diverse turer  in och till köket för att meddela det ena efter det andra på menyn var slut, all fisk bland annat, men till slut lyckades vi beställa vår mat.

Efter ytterligare en över en timme, stod den på på bordet. Vi hade beställt kolgrillad kronärtskocka till förrätt och därefter en tallrik med hackade bönor och hackade chipirones, en liten bläckfisk (baby squid på engelska), ett fat med grillad paprika och squash samt en liten skål med pommes frites. Allt smakade fantastiskt, gott kryddat och med massor av vitlök och olivolja. Till sist en liten dallrig bruleepudding. Tydligen var det extra fullt på grund av en stor industrimässa i närheten, fick vi veta.

Cuca och Linda på restaurang Mas de Roures.


En kort glimt från matsalen. Lägg märke till ljudnivån... 

På vägen hem så såg vi att mandelträden börjat blomma på vissa ställen, men det är ännu lite tidigt. Om några veckor så borde vi kunna njuta av dem och likaså apelsinträdens vita blommor. Den rödaktiga jorden ger en så vacker kontrast till träden.